F I T – L I F E

DATUM

HEALTHY LIFESTYLE. Ik vermoed dat dit één van de hipste termen is van de laatste jaren. Voor mij is de definitie van deze term heel simpel: je goed in je vel voelen, letterlijk en figuurlijk. 

10 KG VERSCHIL

Vaak hoor ik mensen zeggen ‘ik wil echt x-aantal kg kwijt’ en willen ze enkel dit getalletje zien veranderen. Dat vind ik dan jammer. 

4 jaar geleden woog ik ongeveer 10kg meer dan nu en ik kan me niet herinneren dat ik mezelf toen dik en lelijk vond. Wel dat ik minder goed in mijn vel zat dan nu. 

Die 10kg ben ik in een jaar tijd verloren, zonder één keer aan het woord dieet te denken. Ik hoor je al denken ‘come again…’, maar het klopt echt. Ik had zelfs geen weegschaal en was er totaal niet mee bezig. Wel was ik bezig met uit te vinden wat ik zelf belangrijk vond in het leven. 

VOEDING / SPORT 

Door alleen te gaan wonen, besliste ik zelf wat er in huis kwam en wat niet. Mijn toenmalige huisgenote was vegetarisch en tijdelijk werkloos, waardoor zij elke dag eten op tafel toverde. Ik, die vooral Vlaamse kost gewoon was, stond daar in het begin sceptisch tegenover. Maar tegelijkertijd was ik vaak later thuis (& ook wel een beetje lui) en dus vooral blij dat ik niet zelf hoefde te koken. Dat vegetarisch eten nam ik er dan wel bij. 

Doordat zij er zo mee bezig was, groeide mijn interesse in het effect van voeding op zowel je fysieke als mentale gezondheid. 

Ik zag meer en meer documentaires, testte hier en daar het effect van een detox-kuur en ik paste geleidelijk en op een spontane manier mijn levensstijl aan. Zonder er echt bij stil te staan. Door gezonder te eten en de nadruk te leggen op de goede voedingsstoffen, voelde ik me al snel energieker en beter in mijn vel.

Met de vriendinnen hadden we ons last minute ingeschreven voor de Antwerp Ladiesrun, waardoor ik als een gek mijn conditie op peil moest krijgen. Ik besloot om elke dag naar het werk te fietsen en om – uiteraard – 3x per week te gaan lopen. 

Ik had de smaak van het sporten te pakken gekregen en startte na de Ladiesrun met het training-programma van Kayla Itsines waarin je krachttraining combineert met cardio en LISS-momentjes. Deze training was erop gericht om spieren te kweken en zo je lichaamsdelen strakker te maken. Meer spieren en een strakker geheel? Dat wilde ik wel eens proberen. 

EEN NIEUWE GEWOONTE 

Dit in combinatie met het eetpatroon dat ik me onbewust gewoon had gemaakt, zorgde ervoor dat de kilo’s eraf vlogen. Zonder dat ik het besefte.

Ik herinner me nog goed de schok die ik kreeg toen ik bij mijn ouders thuis op de weegschaal ging staan en dit nadien bij een vriendin nog eens herhaalde – omdat ik ervan overtuigd was dat de weegschaal van mijn ouders stuk was. Ik woog onder de 60kg en dat was geleden van voor mijn studies.. Hoe was dat mogelijk? Op zo’n ‘korte’ termijn? Ik snapte er helemaal niets van. Oké, ik had wel wat gesport dus dat er iets af was, kon ik geloven.. Maar zoveel? Dat was erover! Zeker omdat ik meer dan genoeg ‘ongezonde’ dingen per week naar binnenspeelde.. 

Even naar de dokter dus voor een controle, die bevestigde dat ik perfect gezond was. Hij stelde de vraag om eens op te schrijven wat ik een half jaar ervoor op een dag at en nu en toen kwam het besef. Ik leefde compleet anders en mijn definitie van gezond/ongezond was zo veranderd dat ik mijn patroon al als normaal beschouwde. Ik had een gewoonte gecreëerd. Hij bevestigde ook dat dit een gezonde levensstijl was en ik perfect zo kon doorgaan zonder nog meer af te vallen. 

Dus dat deed ik en met resultaat. Ik eet nog steeds hetzelfde als toen, zondig regelmatig, maar zorg ook dat ik voldoende beweeg en dat resulteert in een stabiel gewicht rond de 60kg. En veel belangrijker: ik voel me nog steeds goed in het lichaam dat ik heb.

Heb ik nog een even afgelijnd lichaam als toen? Nee, verre van! Daarvoor moet je op regelmatige basis krachttraining aanhouden en dat vraagt motivatie en vooral tijd – wat ik nu minder heb. 

HANDEL VANUIT EEN POSITIEVE MINDSET 

Wat ik je dus wil vertellen: laat je a.u.b. niet leiden door dat getalletje op de weegschaal. Door iets te doen vanuit een interne motivatie en positieve mindset behaal je veel sneller resultaat. 

Schrap het zinnetje ‘ik wil afvallen en hét perfecte figuur krijgen’ uit je woordenboek en vervang het door ‘ik wil me goed, zelfzeker en energiek voelen’. Dan komt de rest echt wel vanzelf! 

MEER
BLOGS

F I T – L I F E

HEALTHY LIFESTYLE. Ik vermoed dat dit één van de hipste termen is van de laatste jaren. Voor mij is de definitie van deze term heel simpel: je goed in je

Lees meer »

G R O E N

G R O E N ! Ik hou van elk deeltje van het woord. Het straalt rust, gezelligheid en alleen maar goede dingen uit.  PLANTEN IN HUIS  Te beginnen bij

Lees meer »

O N D E R N E M E N

Na een opleiding Communicatiemanagement aan de AP Hogeschool in Antwerpen zette ik in 2016 de eerste stappen in de bedrijfswereld. Gedurende een jaar werkte ik als Communicatiemedewerker voor het shopping

Lees meer »